uskaltaisinko_improvisoida

Uskaltaisinko improvisoida?

Sinä, joka kiinnostuit improvisoinnista ja haluaisit kokeilla vaikka epäilyttääkin, tässä pari vinkkiä:

1. Kokeile sanoa Joo, vaikka tekisi mieli sanoa Ei. Improvisoida voi missä vain ja mitä vain: kokeile leikkimistä, tanssia, musiikkia, tuttujen kanssa vuorovaikutusta, suhtautumista pettymykseen jne. Valitse aluksi jotain ihan pientä ja turvallista, siitä se lähtee. Improvisaatio on prosessi, tapa tehdä, ja päämäärän voi itse valita.

2. Tunnista ideat ja mahdollisuudet. Meillä on päivässä ja arjessa lukemattomia tapoja ja totuttuja rutiineja. Vaatii aivoilta ylimääräistä prosessoritehoa tunnistaa tutuista tilanteista jotain, mitä tehdä eri tavalla. Katso ikkunasta ulos säätilaa. Mitä tekisit eri tavalla töissä, jos ottaisit sen huomioon? Voisiko seuraavan palaverin pitää ulkona tai siirtää sen inspiroiviin maisemiin? Pois tutusta valkoisesta neukkarista?

3. Älä vaadi itseltäsi liikoja. Mukavuusalueen sisällä kaikki on helppoa, ulkopuolella taas liian vaikeaa. Uuden oppimista voi ajatella totutun ja tutun alueen laajentamisena. Älä ahnehdi liikaa kerralla. ”Pick battles big enough to matter, small enough to win.” (Jonathan Kozol)

4. Hakeudu samanmielisten seuraan. Kysy kavereilta tukea, hae sellaiseen tiimiin, jossa saa haastaa ja tulee sopivasti haastetuksi, osallistu jännittävälle kurssille. Kokeile, tutki, tuumaa ja toista.

5. Anna kokemuksille aikaa jäsentyä ja taidoille mahdollisuus kasvaa. Vaikealta tuntuva tilanne sujuu seuraavan kerran helpommin ja kevyemmin. Lihasvoima kasvaa treenien välissä, palautuminen on olennaisen tärkeää myös aivoille.

Olet silti kehittynyt, vaikkei käteen jääkään mitään konkreettista. Edistyminen tapahtuu huomaamatta, pienin askelin ja vähän kuin varkain. Ajattele vaikka esiintymistilannetta, joka oli ennen liian pelottava kuukausi tai vaikka vuosi sitten ja nyt sujuu helposti. Improvisointi on kasa elämisen ja työn arjen tukitaitoja eivätkä päämäärä.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

, ,

No comments yet.

Vastaa

Fuelled by IMPROVment.