80-20-kaistat

Tappelussa tahtomattaan – Pareton periaate

Tappelemiseen tarvitaan aina kaksi. Pätee ainakin naamatusten. Riitaa voi haastaa, mutta jos vastapuoli ei lähde siihen mukaan, tyhjille seinille raivoaminen ei täytä ainakaan minun määritelmääni tappelemisesta – se on sitten jotain muuta. Kaunaa voi kantaa yksikseen, konfilkti voi olla yksipuolinen ja niin edelleen.

Mikäli joutuu osaksi tappelua, voi olla hyödyllistä miettiä, miksi tässä tilanteessa ollaan, sen sijaan että julistaisi yksipuolisesti olevansa syytön. Pareton periaatteen eli ns. 80/20-säännön mukaan kummassakin osallisessa on vähintään 20 %:n verran syytä, muutenhan tappelua ei olisi. 

Syyllisyyttä ei tietenkään määritetä prosentteina –  ja jos ollaan tarkkoja, niin Pareto on todellisuudessa matemaattinen termi jakaumien tutkimiseen. Mutta mietipä seuraavassa tappelussa, johon et mielestäsi kuulu, miten vähennät oman osuutesi 10 %:iin tai nollaan, jolloin tilanteen pitäisi purkautua.

Jos jouduit tahtomattasi tappeluun, voisiko olla kyse joku näistä syistä:

  • Puhutteko toistenne ohi? Ns. Olkinukke on yllättävän yleinen argumentointivirhe.
  • Eikö tule kuulluksi tulemisen tunnetta? Jommankumman tunne voi olla niin vahva suodatin, että se vääristää viestin.
  • Meneekö viestisi menee eri tavalla perille kuin aioit?

Pari viikkoa sitten istuimme iltaa neljän ihmisen seurueessa, jossa syntyi sanaharkkaa kahden ihmisen välillä. Vierestä oli helppo ymmärtää kummankin aie, mutta viesti ei vain mennyt perille. Tunne ja temperamentit kuohahtivat, jolloin oli mahdotonta katsoa asioita asioina. Tilanne ei ratkennut silloin vaan tarvittiin aikalisä, kumpikin sai rauhoittua tahoillaan. Asia saatiin sovittua.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

, , ,

No comments yet.

Vastaa

Fuelled by IMPROVment.