tahtihetki2

Päiväkodin kannustinjärjestelmä

Lomien jälkeen me aikuiset palaamme töihin ja moni lapsi aloittaa taas arjen ja rutiinit päiväkodissa. Meidän esikoisemme päiväkoti lanseerasi jotain, joka olisi kätevä millä vain työpaikalla.

Lapsella on vaatelokero ja sen yläpuolelle on laitettu tähti. Tähteen ilmestyy päivittäin lappunen, johon hoitaja on kirjannut lapsen kokemuksia: iloa, riemua, onnistumisen kokemuksia, naurua, onnea yms. Tähtihetket ovat ihan tavallisia arjen pieniä ja kauniita kokemuksia, jotka tuodaan näkyviksi kirjoittamalla ylös. Jokaisen lapsen tähtihetket kerätään omaan kirjekuoreen, joihin on sitten kiva välillä palata – vaikka niinä hetkinä, kun tähtihetkiä on vaikea huomata.

Leikki-ikäisen kannustinjärjestelmä toimisi meillekin, tosin me arjessa taistelevat aikuiset tarvitsemme toistemme  apua tähtihetkien huomaamiseen. Työn fokus menee epäonnistumisiin ja onnistumiset ovat business as usual, näinhän sen pitikin mennä. Epäonnistumiset muistetaan, tuon korjaan ja teen paremmin seuraavalla kerralla.

Hukkaan tähtihetkiä joka päivä ja kiireessä niin teet sinäkin. Parhaita muistutuksia sujuvasta arjesta ovat ne pienet teot ja niiden tekeminen näkyväksi: työkaverin kiitos avusta, hymy ja positiivinen kannustus palaverissa tai kutsu jäätelölle sekä onnistumisten jakaminen arjessa.

Luvataan toisillemme: pidetään hoksottimet auki ja kerrotaan toisille, missä näkyy tähtihetkiä.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

, ,

No comments yet.

Vastaa

Fuelled by IMPROVment.