image

Kumpaa ajattelit – luokkasotaa vai rikottuja ikkunoita?

Itsenäisyyspäivää juhlitaan perinteisesti presidentinlinnassa. Paikalla on Suomen etuoikeutettuja: kansanedustajia, tärkeitä vaikuttajia ja vuoden aikana esiinnousseita, joskus ihan tavallisiakin, kansalaisia. Illan aikana on luvassa pukuloistoa, julkkisten haastatteluja ja kauniiksi laittautuneita ihmisiä tanssilattialla, lähetystä seurataan nykyään niin televisiosta kuin sosiaalisesta mediastakin.

Itsenäisyyspäivää on vietetty myös toisenlaisissa merkeissä, tänä vuonna anarkistien luokkaretki lähiöstä linnaan nousi otsikoihin ja puheenaiheeksi sosiaalisessa mediassa. Ilmiönä tämä on mielenkiintoisempi kuin pukuloisto, sillä toiminta ei tunnu jättäneen ketään kylmäksi. Kysy itseltäsi, ennen kuin luet pidemmälle, jäikö mieleesi:

  • Eriarvoisuuden kasvaminen, tuloeroista johtuva köyhyyden lisääntyminen tai luokkasota?

vai…

  • Metrolla matkaavat mielenosoittajat, poliiseja mellakkavarusteissa tai puistonpenkin lentämässä kohti kaupan ikkunaa?
Ajattelun fokus

1. Visio-tason ajattelu eli suuret linjat, 2. Suunnittelu, 3. Detaljit eli yksityiskohdat, 4. Ongelmat sekä 5. Draama, missä eivät enää tappele asiat vaan ihmiset.

Kyseessä on ajattelun fokus eli valinta, mihin keskitymme. Coaching-koulutus jakaa ajattelun viiteen tasoon (kts. kuva).

Itsenäisyyspäivän jälkipuinti jakaantuu kahteen leiriin. Luokkasotaan ja eriarvoisuuteen keskittyvät pitävät vandalismia yksittäisinä mielenilmaisuna, kun taas tuhotöihin huomionsa kiinnittäneet eivät nähneet isoa kuvaa ja syitä sen takana. Kyseessä ovat visio-taso ja detalji-taso samasta keskustelusta.

Ajattelun fokus ei osaa automaattisesti hypätä kahta tasoa ylös tai alas, joten vaikka puhumme kyllä samasta asiasta, saatamme puhua eri tasoilla. Ajattelut eivät kohtaa. Ihan kuin lätkäjoukkueessa pelaisimme samaan suuntaan, mutta syötöt eivät osu lapaan.

Kun valitsemme ajattelun fokuksen keskustelukumppanin mukaan, se helpottaa pääsemistä yhteiselle tasolle. Keskustelu pääsee eteenpäin eikä junnaa paikallaan. Vai onko luokkasota sitä, että huudamme poteroista ja kukaan ei oikeasti kuuntele?

Share on FacebookTweet about this on Twitter

, , , ,

No comments yet.

Vastaa

Fuelled by IMPROVment.