image

Asiantuntijuus on pienestä kiinni

Toimittaja soittaa ja pyytää sinua kommentoimaan asiaa, joka on juuri sinun erityisosaamistasi. Asiantuntemus ei aina riitä, sillä toimittajalle on olennaista myös haastattelusta välittyvä vaikutelma sekä kanssasi asioinnin helppous.

Helsingin Sanomat uutisoi, että kaikkiaan asiantuntijat kommentoivat Ylellä ja Hesarissa talouskriisiä 1 058 kertaa, ja näistä vain reilu kolme prosenttia oli naisia. Uutisesta on myös poimittavissa, että Sixten Korkmania haastateltiin noin joka kymmenennessä tapauksessa. Naisnäkökulma on ehdottoman tärkeä, mutta esiintymiskouluttajan kannalta asiantuntijuudessa on kyse luontevasta vuorovaikutuksesta ja esiintymistaidoista.

Pääministerivalinnan jälkeen Alexander Stubb seisoo hieman kauempana haastattelijasta, käyttää isompaa dynamiikkaa puhuessaan eli aikaisempaan verrattuna enemmän rauhallisempia äänenpainoja sekä kehonkielen maltillisempaa ilmaisua. Nimenomaan näillä esiintymisteknisillä pienillä asioilla on suuri merkitys. Pääministerin kohdalla ei taida olla mahdollisuutta valita, mutta monen muun asiantuntijan kohdalla voidaan ottaa se tuttu ja turvallinen.

Ville Pernaa oli median suosikki käytännössä kaikissa televisiohaastatteluissa, varsinkin työskennellessään Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajana. Hänen viimeisin televisioesiintymisensä on Noin Viikon Uutiset -ohjelmassa viime viikon torstailta (nähtävissä Yle Areenasta 6.12. saakka). Pernaa esiintyy kuin stand-up koomikko parhaimmillaan, oli teksti sitten käsikirjoitettua tai ei, hän on vitsikäs, hauska ja luonnollisessa vuorovaikutuksessa juontajan kanssa. Sixten Korkman vastaavasti on haastatteluissa lämmin, skarppi ja vastaa asiallisesti niihin “tyhmiinkin” kysymyksiin.

Asiantuntijuus on joskus pienestä kiinni. Tietävätköhän toimittajatkaan kaikkia vaikuttimiaan, vaikka näyttävät tietävän kenelle soittaa seuraavalla kerralla.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

, , , ,

No comments yet.

Vastaa

Fuelled by IMPROVment.