arjen_impro

Arjen improvisaatio

Improvisaatio on monipuolinen arjen ja ajattelun työkalu. Monille sana tuo ensimmäiseksi mieleen kuitenkin teatterin, ilmaisutaidon tunnit tai ylipäätään esiintymisen. Pahimmillaan improvisaatio voi tuntua jopa pelottavalta asialta.

Olin taannoin vetämässä organisaation sisäistä Train the Trainer -koulutusta. Koulutuspäivän aamuna ilmeni yllättävä osallistujakato. Syy poisjääntiin oli usealla sama: ”En mä tarvitse tollasta leikkimistä työssäni.” Kyse oli valmentajista ja ammattikouluttajista, jotka hetken pysähdyttyään tajusivat asian jujun. Valmennuspäivä olikin sitten erittäin antoisa.

Improvisaatio tarjoaa työkaluja, jotka vaikuttavat arkeesi kuin betonin läpi tunkevat puun juuret:

  1. Uskaltaminen. Pakenemme helposti outoja tilanteita ja teemme asiat niin kuin aina ennenkin, eli synnytämme itsellemme tapoja. Improvisoija uskaltaa kokeilla uutta: palkinto tulee siitä, että rohkeni olla tuntemattoman ääressä, ryhtyä tehtävään pelosta huolimatta ja arvioida vasta jälkikäteen, kuinka asiat sujuivat.
  2. Positiivisuus. Testi: Laske montako kertaa työpäivässä tai palaverissa kuulet jonkun sanovan Ei tai Joo, mutta. Mieti, jos kaikki tämä käännettäisiin positiiviseksi ajatteluksi sanomalla  Joo tai Entäs jos… Liian moni idea kuolee ennen kuin sitä on palloteltu ja testattu kunnolla.
  3. Ideoiden tunnistaminen. Monellako tavalla voisit halutessasi tulla töihin? Miten monella muulla tapaa palaveri voitaisiinkaan järjestää? Katso ulos ikkunasta, mitä mahdollisuuksia näet ulkona? Arjessa ideoiden tunnistaminen vaatii jatkuvaa huomiota ja prosessoritehoa aivoilta, muutoin mennään ja edetään tutuilla raiteilla ja ”automaattiohjauksella”.
  4. Vuorovaikutus. Improvisaatio on äärimmäisen hieno työkalu vuorovaikutuksen elementtien harjoitteluun  ̶  siihen se on aikoinaan luotukin. Improvisaation avulla pääset harjoittelemaan mm. kuuntelua, vaikuttumista ja kehon kieltä.
    (Näistä on luvassa vielä erillinen blogaus.)

Kokeile arjessa: Tunnista seuraavat kolme uutta mahdollisuutta tai ideaa. Sanokin yllättäen niille Joo, ja nauti seurauksista. Lähetän leffalipun niille, jotka uskaltavat raportoida kommenteissa siitä, mitä tapahtui.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

, , , , ,

No comments yet.

Vastaa

Fuelled by IMPROVment.