säännöt-piilo

Työn näkymättömät säännöt

Jos et halua lukea päiväkotimatkasta, hyppää suoraan #pihviin.
Meillä on päiväkotimatkalla yhteinen leikki lasten kanssa. Leikin nimi on Huono piilo. Kukin menee vuorotellen ”piiloon”. Leikin mukaisia piiloja eivät ole ne, joista oikeasti joutuu etsimään, vaan sellaiset, joista löytyy heti: Kiven taakse ei tarvitse mennä, vaan voi seistä suorana. Lyhtytolppa peittää riittävästi jopa keski-iän saavutettuja etuja. Jos ei muuta keksi, voi mennä kyykkyyn ja laittaa repun naaman eteen.

Lapsille pelin säännöt ovat äärimmäisen selkeät, vaikka leikki on muotoutunut leikkimällä ja mitään ei ole erikseen sovittu. Pelaaminen on kaikkien mielestä hauskaa ja piristää tuttua rutiinia ja reittiä.

(#pihvi) Työpaikalla on lukematon määrä kirjoittamattomia sääntöjä – ja kaikki niistä eivät naurata tai piristä arkea. Kukaan ei lähde töistä ennen pomoa, toimistolla on oltava 8–16 ja kuuluisa Joku Muu™ keittää kahvit. Säännöt voivat olla myös positiivisia ja perustua luottamukseen, kuten Perjantaikokin blogauksessa. (Tosin luottamus ja käytännöt eivät sitten sopineetkaan viranomaiselle.)

Töissä mielekkyys voi tulla pienistä näkymättömistä asioista tai hiertää, jos ne eivät ole hoidossa. Taannoisessa organisaatiovalmennuksessa selvisi, että tiimin arkea haittasi roskakorien harva tyhjennysväli ja vastuu siitä, että kuka keittää kahvit. Kaikkia hämmästytti, että asiasta ei tajuttu puhua ääneen. Korjaukset olivat helppoja ja kaksi uutta sääntöä oli luotu kohti parempaa työn arkea.

Kun sääntö on näkymätön, sitä on vaikea huomata, mutta siihen törmää varmasti.
Share on FacebookTweet about this on Twitter

, , ,

Comments are closed.

Fuelled by IMPROVment.